śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z cytryną i rozmarynem na fasolce szparagowej zapiekanej z bekonem


A tu dla odmiany ziemniaki i fasolka szparagowa, czyli kolejny sposób na kartofla alias pyrę, jaki mieliśmy okazję poznać na ostatnich warsztatach z Polska Gotuje.

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szt cytryny 
  • 1 doniczka rozmarynu 
  • 100g fasolki szparagowej zółtej Hortex
  • 100g fasolki szparagowej zielonej Hortex
  • 200g boczku wędzonego 
  • pieprz Kamis 
  • sól Kamis 
  • oliwa z oliwek 
sposób wykonania 
Ziemniaki dobrze myjemy i nacinamy w odstępach 3 mm, nie przecinając do końca. Oliwę z oliwek mieszkamy ze startą skórką cytrynową , sokiem z cytryny, posiekanym rozmarynem i przyprawami. Ziemniaki zanurzamy w marynacie, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 40 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Saga. Fasolkę szparagową żółtka i zieloną Hortex blanszujemy w osolonej wodzie. Następnie formujemy pęczki i owijamy wędzonym boczkiem. Fasolkę zapiekamy w piekarniku wraz z ziemniakami około 8 minut
Prześlij komentarz