ziemniaczano-buraczkowe pierogi z Ricottą


Kolejny przykład na to, że z ziemniaków można zrobić coś więcej niż frytki, czyli danie z warsztatów z Polska Gotuje w Polskiej Akademii Kulinarnej. LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
składniki
  • mąka 200g
  • mleko  gorące ok 80 ml
  • ugotowane ziemniaki 1/2 kg
  •   buraczki  puree  Hortex  300g
  •  ser  Ricotta  200g
  •   jajko 2 szt
  •  masło 100g
  •  szałwia  świeża  1/2  doniczki
  • sól   Kamis
  • Pieprz Kamis
sposób wykonania
  Przetarte   ziemniaki łączymy   z serem i puree  buraczkowym   Hortex, dodajemy   jajka i  dobrze  wyrabiamy, doprawiamy do smaku.  Mąkę zaparzamy  mlekiem, dodajemy sól  i  wyrabiamy ciasto  na pierogi. Wyrobione   ciasto  chłodzimy    około 20 minut.  Następnie  wałkujemy , wyciskamy koła i wkładamy farsz ziemniaczano-buraczkowy.  Zlepiamy
pierogi i  gotujemy  około 3 minut w osolonej wodzie.  Masło klarujemy na patelni , następnie   dodajemy  liście   szałwii. Tak przygotowanym masłem   polewamy   pierogi
Prześlij komentarz