Filet z halibuta z tapenade z czarnych i zielonych oliwek podany na sercach pomidorów i sosie winno maślanym

A tu przepis z Warsztatów Smaki Życia Magdy Gessler.

skladniki
  • 1  filet  halibuta
  • 1 limonka
  • pieprz ,
  • sól
  • 1/2 szkl   oliwek   czarnych
  • ½ szkl oliwek zielonych
  • mała   puska anochois
  • 1/2 szkl  kaparów
  • oliwa z  oliwek
  • cytryna
  • 3  pomidory
  • 1 cukinia
  • czosnek
  • masło   klarowane
  • wino  białe
  • tymianek świeży
  • zimne  masło

 Wykonanie
Filet z   halibuta  doprawiamy  solą i pieprzem i otartą  skórką z limonki,   świeżym tymiankiem. Rybę możemy   obsmażyć na patelni  na  oliwie ale  możemy też  upiec w  torebce do pieczenia ryb lub upiec  na blaszce wyłożonej   papierem do pieczenia. Dwa sposoby są  mi znane zdecydowałam się upiec  rybę  w  torebce do  pieczenia  ryb.
Oliwki  czarne, anchois ,kapary blendujemy na  gładką, a następnie  (nie  przerywając blendowania) dolewamy  powoli oliwkę z   oliwek. Pastę doprawiamy solą,  pieprzem i sokiem z cytryny.
Tak samo  robimy z  oliwkami   zielonymi
Pomidory  nacinamy  na  krzyż  na szczycie, wydrążamy  szypułkę i parzymy chwilę  we wrzącej wodzie, a  następnie hartujemy w zimnej wodzie Zdejmujemy skórkę, kroimy na pięć części, następnie wycinamy gniazdo nasienne.
Cukinie   kroimy  w drobną kosteczkę, cebulę  również. Cukinie, cebulę i  czosnek  przesmażamy na  klarownym  maśle, podlewamy winem białym i jak już  część   płynu  odparuje, dodajemy  świeży tymianek i zimne masło. Robimy  emulsję  intensywnie  mieszając. Dodajemy pomidory  uważając   by  nie uszkodzić i nie  rozgotować części pomidora.
Rybę    układamy  na ogrzanych w  sosie  pomidorach, następnie  na rybę   kładziemy dwukolorowe tapenade  wszystko   polewamy   sosem
Prześlij komentarz