Kaczka kaczka faszerowana

Na naszym stole bardzo często gości kaczka, przyrządzona  na wiele sposobów, Najbardziej przez nas uwielbianą jest pieczona  kaczka nadziewana farszem mięsnym.Zapach pieczonej kaczki unosi się w całym domu, kaczka jest mięciutka, pyszna w połączeniu z farszem poezja smaku.


składniki
  • 1 kaczka 
  • 2 łyżki masła
  • tymianek 
  • sól do smaku
  • pieprz  do smaku
  • majeranek
  • cytryna 
  • 2 szklanki bulionu z drobiu 
  • olej 
składniki na farsz
  • 50 dag mięsa od szynki 
  • 2 jajka 
  • pieprz  wg uznania Kamis
  • sól  wg uznania  Kamis
  • przyprawa do wieprzowiny Kamis 
  •  1 łyżka bułki tartej 
  • natka pietruszki

Wykonanie 
Przygotowanie marynaty.
Do miseczki wsypuję tymianek,majeranek, sól,pieprz dokładnie mieszkam dodaję sos z cytryny,olej dokładnie mieszam.
Kaczkę dokładnie myję, następnie nacieram marynata z zewnątrz i wewnątrz,wstawiam do lodówki na noc.
Przygotowanie farszu
Mięso kroję na kawałki,myję ,następnie miele w maszynce do mięsa.Do większej miski przekładam mięsko,by lepiej wyrobić farsz, dodaję jajka,bułkę tarta, posiekaną natkę pietruszki,doprawiam do smaku przyprawą do wieprzowiny,solą pieprzem.Wszystko dokładnie wyrabiam,jak jest farsz za rzadki można dodać więcej bułki.
Tak przygotowanym farszem napełniam kaczkę,wykałaczkami spinam.
Duże naczynie żaroodporne natłuszczam olejem do którego wkładam kaczkę. Na wierzch kaczki kładę kawałki masła, wlewam bulion.Wstawiam do nagrzanego piekarnika 200stopni na 20 minut, następnie zmniejszam temperaturę na 180 stopni piekę 100 minut.W trakcie pieczenia co jakiś czas polewam kaczkę wytwarzającym  się sosem Pod koniec pieczenia 15 minut zdejmuje pokrywkę z naczynia,piekę jeszcze 15 minut kaczkę do zarumieniania.

Kaczkę podałam z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.


Prześlij komentarz