Makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym

I kolejna propozycja pyszności z warsztatów z Polska Gotuje.

Składniki
  • 280g polędwicy wieprzowej
  • 1 łodyga  selera naciowego
  • 100ml wina  białego wytrawnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 150 g  pulpy pomidorowej
  • włoszczyzna paski Hortex
  • sól, pieprz do smaku
 ciasto
400g  mąki lub semoli

sposób wykonania
Wyrabiamy ciasto  i  produkujemy  makaron  używając  miksera  cooking chef z przystawką do  makaronu  casarecce  możemy też  zrobić ręcznie.
Na  patelni  rozgrzewamy  oliwę z  oliwek i podsmażamy pokrojoną włoszczyznę  oraz seler  naciowy. Polędwice  kroimy w ok 1 cm kostkę i podsmażamy na patelni razem z  warzywami. Całość  podlewamy biały winem. Po wyparowaniu alkoholu dodajemy  pulpę pomidorową i niewielką ilość  gorącej wody. Wszystko  dusimy około 10 minut.

Przygotowany  makaron  casarecce  gotujemy  al dente i dodajemy  na patelnie  do  przygotowanego  sosu  ragout, Mieszamy całość i wykładamy na talerz, dekorując  natką  pietruszki.
Prześlij komentarz