Makowiec




Święta   Bożego Narodzenia   bez   makowca? Ja   protestuję! Zawsze  musi być  na świątecznym  stole.Oczywiście   z  przepisu   Siostry  Anastazji

Składniki
  • 1/2  kg mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2  szkl oleju
  • 5 dag  drożdży
  • 1/4 l  mleka
  •  3 łyżki  cukru
  • sól

Masa  makowa
  • 50 dag  maku  suchego
  • 10 dag  masła
  • 3/4 szkl   cukru kryształu
  • 1/2 szkl miodu
  • 3 jajka
  •  bakalie (  rodzynki, skórka  pomarańczowa,   orzechy )
  • olejek  migdałowy

Wykonanie
Z drożdży, 1 łyżki cukru odrobiny mleka zarobić rozczyn.  Gdy  podrośnie dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia a  następnie wyrobić. Gdy podrośnie podzielić  na dwie części. i rozwałkować






 Na każdą  rozwałkowaną część ciasta nałożyć  masę  makową i dokładnie zwinąć w rulon. Zawinąć w    pergamin  przełożyć do wąskich   form i odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku  przez ok  40 minut w temp ok 180 stopni CPo upieczeniu  polukrować  lub posypać  cukrem pudrem


Masa  makowa

Mak sparzyć  i zemleć w  maszynce   o drobnym  sitku. Masło  roztopić, dodać cukier,miód, mak, bakalie, olejek i żółtka. Dokładnie wymieszać  i chwilę podsmażyć Jeśli masa jest za sucha, można  dodać odrobinę  słodkiego   mleka. Białka ubić na sztywno i  dodać do    przestudzonego maku.
Prześlij komentarz