Miodownik - orzechowiec






Miodownik  orzechowy
składniki
ciasto
  • 1/2 kg mąki
  • 3/4  szkl cukru
  • 15 dag  masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki  miodu  prawdziwego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
 smażone orzechy
  • 30dag  orzechów  włoskich
  • 10dag cukru
  • 2 łyżki  wody
  • 2łyżki   miodu
  • 12 dag  masła
dodatkowo
  • 2  masy  kajmakowe
  • 1 polewa  czekoladowa
  • 1/2 szkl ponczu

wykonanie 

 Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę,dodajemy sodę i cukier mieszamy.do suchych składników dodajemy masło miód i jajka zagniatamy ciasto.Ciasto dzielimy na dwie części, jedną pieczemy  samą  a  na  drugą  wykładamy  gorące   usmażone orzechy.Pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie  orzechów
Do garnka wlewamy miód,dodajemy masło,wodę,cukier chwilę gotujemy dodajemy orzechy i smażymy około 7 minut
składanie ciasta
Upieczone ciasto  studzimy nasączamy   ponczem przekładamy  masą  kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami polewamy  polewą  czekoladową posypujemy orzechami włoskimi.

Prześlij komentarz