Polędwiczki wieprzowe z chorizo


Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa: 2szt -1,20kg-1,40kg
  • 300 g chorizo
  • porto: 250 ml
  • szalotka, pokrojona w piórka: 250g
  • oliwa z oliwek: 100 ml
  • marchew 3 opakowania  Hortex
  • curry: 1opakowanie
  • świeży sok z  pomarańczy 1 szkl 
  • pomarańcze  1 kg
  • imbir  świeży  lub mielony-1szt   lub  1 opakowanie
  • masło: 100 g
  • miód wielokwiatowy: 1/szkl
  • śmietana 30%: 1/2  szkl
  • liść laurowy: 1 szt.
  • pietruszka: do dekoracji
  • sól: do smaku
  • pieprz: do smaku
  • mix sałat  fit&Easy

Wykonanie:
Polędwiczki wieprzowe umyć i wysuszyć.
Podzielić na kawałki. Każdy z kawałków delikatnie naciąć, tak aby z każdego z nich powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać rozwijanie rulonu). Rozbijamy  uważając   by   nie   podziurawić . Doprawić solą i pieprzem . Na każdy kawałek nałożyć kiełbasę chorizo, Mięso zawinąć w rulon. Każdą  roladkę spiąć  wykałaczkami 
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Polędwiczki smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Po usmażeniu mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię, na której smażone było mięso,wlewamy  połowę     porcji  porto dodajemy  do mięsa w naczyniu żaroodpornym. Mięso podlewamy  resztą porto. 3 szalotki pokroić w piórka, dodać do mięsa (szalotki powinny być zanurzone w porto). Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 25 minut.
Marchewkę  wrzucić do garnka z gorącą wodą (z liściem laurowym),zielem angielskim  gotować do miękkości. Marchew odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka. Całość zmiksować blenderem. Do marchwi dodać 4 łyżki miodu, 60 g masła, sok z  pomarańczy,   imbir 2łyżki curry, pieprz, sól i 2-3 łyżkę słodkiej śmietany 30%. I zmiksować. Mięso wyjąć z piekarnika. Przeciąć sznurki.
Puree z marchwi wyłożyć na talerz. Mięso pokroić w plasterki i ułożyć na talerzu obok puree. Pokrojone szalotki wraz z sosem ułożyć na kawałkach mięsa. Całość przybrać pietruszką.i  sałatą  fit&Easy pomarańczą

Prześlij komentarz