Schab gotowany


 Mięsa  możemy  przygotowywać  na wiele  sposobów.  Na święta   Bożego  Narodzenia  przygotowałam schab  gotowany,   jest  pyszny i soczysty  i  polecam   gorąco.
Składniki
  •  2kg  schabu
  • zalewa  do  mięsa
  • 3  litry wody
  • 1/2 szkl  soli 
  • 2 łyżeczki płaskie  pieprzu   mielonego
  • 2 łyżki majeranku  
  • 5 ziaren  ziela   angielskiego  
  • 5 liści laurowych  
  • 3 ząbki   czosnku  drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka  słodkiej papryki  Kamis
 Do  zimnej  wody wkładamy  schab i gotujemy  przez 15 minut. Zestawiamy z   palnika  na 15 minut po czym zagotowujemy    ponownie uwaga    tym razem gotujemy 2 minuty, Po  zagotowaniu zostawiamy pod   przykryciem i  trzymamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmujemy schab  z  zalewy osączamy owijamy folią aluminiową wkładamy na  noc do lodówki

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Witam.Czy schab gotujemy 15 min od chwili wrzenia?

Kulinarne pyszności Molki pisze...

tak gotujemy 15 minut od zagotowania :) Pozdrawiam :)