Zielona zupa pomidorowa



Składniki
  • 1 kg żeberek
  • 1 kg  pomidorów
  • 1 łyka masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego  Pudliszki
  • makaron ze szpinakiem
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 1/2 kg warzyw na zupę
Wykonanie
Pomidory pokroić udusić  z  masłem przetrzeć  przez sito.  Warzywa cebulę umyć,  oczyścić opłukać i wycisnąć sok z  nich przez sokowirówkę.  Powstały sok mieszamy z  koncentratem pomidorowym Pudliszki. Mięso gotujemy w małej ilości wody  tak by powstał wywar.
Do garnka wlewamy wywar, przetarte pomidory, koncentrat pomidorowy Pudliszki, gotujemy kilka minut dodajemy listek laurowy, ziele  angielskie.
Dodajemy  śmietanę. Doprawiamy do  smaku solą, pieprzem i cukrem, suszonym koperkiem
Podajemy z wcześniej  ugotowanym  makaronem szpinakowym, robimy deklaracje według własnego gustu.
Prześlij komentarz