Karpatka waniliowa

Karpatka   ciasto   które   bardzo  często  przygotowuję w  domu. W sobotę  zrobiłam     karpatkę   waniliową    muszę  Wam  powiedzieć   wyszła   pyszna. Zauważyłam ze   bardzo duży  wpływ   na wygląd  karpatki  ma  jakość  mąki.  Sama się  o  tym  przekonałam wyszła  ładna ale  nie  taka  jak bym sobie  tego życzyła.




Składniki 
  • 1margaryna 
  • 2 szkl  mąki 
  • 1 laska wanilii
  • 2 szkl wody 
  • 8-10 jajek 
  • Masa  budyniowa
  • 1 litr   mleka 3,2
  • 2  budynie waniliowe 
  • 1 masło 
  • 1/2   litra śmietany 36 %
  • 1  śmietan żel  Marsyl
  • 3-4 łyżki  cukru pudru waniliowego Diamant
  •  cukier puder waniliowy do posypania Diamant
  • sok z  cytryny
Wykonanie 
Ciasto: 
Zagotować2szklanki wody  z laską wanilii  z  margaryną, wyjąć  laskę wanilii.    Dodać 2 szklanki  mąki pszennej. Mieszać aż masa będzie odstawać od łyżki. Odstawić do wystygnięcia. Zimną masę ucierać z jajkami dodawanymi pojedynczo  Włączyć  piekarnik  na 220 stopni  Ciasto podzielone na dwie równe porcje piec pierwsze 10  minut w temperaturze  220  następnie 20  minut w 200 stopni.  do  zarumienienia. Wyjąć, wystudzić
Masa 
800 ml   mleka zagotować. W  200ml   mleka wymieszać    budyń. Mieszając wlewać do   zagotowanego  mleka.  odstawić do  wystygnięcia.  Masło  utrzeć  na puszystą  masę, dodawać po łyżce   budyniu ciągle ocierając
Do  miski wlewamy  śmietanę,śmietan żel  ubijamy dodajemy  cukier puder i  sos  cytryny. 

Masę   budyniową  mieszkamy z  bitą   śmietaną, schładzamy. 
Tak  przygotowanym  kremem  przekładamy   ciasto, wierzch  posypujemy   cukrem  pudrem  waniliowym .

Prześlij komentarz