Kartacze kontratakują





składniki
  • 3 kg ziemniaków surowych
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 kg karkówki
  • 750 g podgardla
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1/2 kg cebuli
  • przyprawa do  mięsa   mielonego  Appetita
  • pieprz Kamis
  • mieszanka  ognista   Kamis 
  • sól  Kamis
  • cytryna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kupiec
pielucha tetrowa do odciskania ziemniaków


sposób wykonania
1 kg ziemniaków gotujemy następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa, na drobnych oczkach.
Pozostałe 2 kg obieramy i ścieramy na tarce. Potem starte ziemniaki odciskamy przez pieluchę nad miską i ją odstawiamy aby skrobia opadła na dno. Tu przyda się siła męskich rąk. Do odciskania, nie odstawiania. :) Potem zlewamy… nie, nie dalszą robotę ale wodę znad skrobi. :p
Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki mieszamy z surowymi, dodajemy dwa jajka, łyżkę mąki ziemniaczanej, skrobię z miski. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Karkówkę i 1/2 kg podgardla mielimy w maszynce  elektrycznej    Zelmera  dodajemy  1 jajko, przesmażoną cebulę, 250g, 1 łyżkę bułki tartej. doprawiamy przyprawami (solą, pieprzem, mieszanką ognistą Kamis, przyprawą do mięsa mielonego Appetita  )
W dłoń bierzemy trochę ciasta, formujemy placuszek, na środek kładziemy mięsko. Zawijamy w ciasto i formujemy coś na kształt ogórka albo cygara i obtaczamy w mące. Zagotowujemy spory gar osolonej wody. Za pomocą łyżki cedzakowej wkładamy nasze kartacze do garnka i gotujemy od ich wypłynięcia około 15 minut. lub  dłużej  ale  to zależy od wielkości kartacza  Z tym, że po jakichś pięciu minutach trzeba sprawdzić czy nie przykleiły się do dna. Wystarczy w tym celu poruszać kartacze łyżką.
Zasmażka. Pozostałe 250g podgardla kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem kilku łyżek oleju. Jak już się podsmaży to dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę, pozostałe 25dag i szklimy ją. Doprawiamy solą  i pieprzem.   Ja  lubię z  dużą  ilością   pieprzu 
W ten oto sposób mamy jakieś 30 kartaczy, gotowe do serwowania. Czyli imprezkę czas rozkręcić.
Prześlij komentarz