Pączki karnawałowe


Składniki

  • 120 dag mąki krupczatki
  • 25 dag cukru
  • Cukier puder do posypania pączków
  • 15 dag masła
  • 12 żółtek
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag drożdży
  • 50 g spirytusu
  • 1 cukier waniliowy
  • marmolada truskawkowa Jamar
  • 1 kg smalcu

Przygotowanie
1/4 kg mąki zaparzyć z 1/2 l wrzącego mleka. Rozrobić drożdże w 1/4 l ciepłego mleka wlać do ostudzonego zaparzonego ciasta, wymieszać i pozostawić w spokoju na 30 minut. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym wlać do rozczynu. Dosypać mąki i dobrze wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i spirytus. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm wykrawać krążki układać na środku każdego po kilka wiśni. osączonych z soku. przykrywać drugim krążkiem, zlepiać foremką brzegi pozostawić do wyrośnięcia .Wyrośnięte pączki smażyć na gorącym smalcu. Po zrumienieniu wyjmować na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem

 
Prześlij komentarz