Pączki karnawałowe


Składniki

  • 1kg mąki krupczatki
  • 25 dag cukru
  • Cukier puder do posypania pączków
  • 15 dag masła
  • 12 żółtek
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag drożdży
  • 50 ml spirytusu
  • 1 cukier waniliowy
  • marmolada truskawkowa Jamar
  • 1 kg smalcu

Przygotowanie
1/4 kg mąki zaparzyć z 1/2 l wrzącego mleka. Rozrobić drożdże w 1/4 l ciepłego mleka wlać do ostudzonego zaparzonego ciasta, wymieszać i pozostawić w spokoju na 30 minut. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym wlać do rozczynu. Dosypać mąki i dobrze wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i spirytus. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm wykrawać krążki układać na środku każdego po kilka wiśni. osączonych z soku. przykrywać drugim krążkiem, zlepiać foremką brzegi pozostawić do wyrośnięcia .Wyrośnięte pączki smażyć na gorącym smalcu. Po zrumienieniu wyjmować na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem

 

8 komentarzy:

Bożena pisze...

Z krupczatki nigdy nie robiłam..no i strasznie dużo żółtek..

Anula pisze...

Zamierzam dzisiaj zrobic pączki, ale aż sie boje efektu końcowego:)

miraga pisze...

No ja jeszcze poczków nie robiła.

Jacek pisze...

No to pączkowanie czas najwyższy zacząć, bo już niecałe dwa tygodnie karnawału zostało. :)

Jacek pisze...

No cóż, efektem końcowym może być tylko pusta taca, jak się łasuchy dosiądą :D

ania-gotuje.blog.pl pisze...

a zdjęcia z przepołowionym nie ma? :(

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Oups! Jakoś nie pomyślałam. Sclerosis multiplexum :D

Magda111 pisze...

...i u Ciebie pyszne pączuchy;)