sałatka z kapusty pekińskiej




składniki

  • 1/2 szt malej kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sos Vinaigrette malinowy:

  • Olej 100ml
  • wino czerwone wytrawne 200ml
  • 300g malin mrożonych
  • Sól
  • pieprz
  • cukier


wykonanie
Kapustę umyć osuszyć, pokroić na drobno, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Paprykę pokroić w kostkę. Natkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać .
Przygotować sos:
Do garnka wlać wino, włożyć maliny (250 g) gotować do zredukowania, wystudzić, następnie rozdrobnić blenderem. Do tak przygotowanej bazy dodać maliny (pozostałe 50 g), olej, sok z cytrynki. Wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Sałatkę wymieszać z sosem.
Prześlij komentarz