Babka ryżowa z niespodzianką w środku


składniki
  • 25 dag mielonego  mięsa  mieszanego
  • 60 dag ryżu  do sushi   Kupiec
  • 20dag mozzarelli
  • 40 dag   pomidorowego  przecieru
  • 15 dag   zielonego  groszku 
  • 15 dag starego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • kajzerka
  • 2 dag suszonych   grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki mąki 
  • 6 jajek
  • 6 dag  masła
  • olej rzepakowy
  • 1 l bulionu drobiowego
  • łyżka posiekanej  natki pietruszki
  • gałka muszkatowa
  • sól  Royal
  • pieprz  Royal
Wykonanie
Kajzerkę  namoczyć,następnie odcisnąć.Czosnek obrać i  posiekać. Do miski wkładamy   mięso  mielone  kajzerką, jedno jajko,,4dag parmezanu i natką wszystko wyrabiamy następnie doprawiamy , solą,pieprzem i gałką. Formujemy  kulki które ,obtaczamy w mące.
Cebulę obieramy i siekamy.Grzyby pokroić.Grzyby i cebulę przesmażyć w rondlu na oleju rzepakowym..Dodajemy groszek i przecier pomidorowy( 2-3 łyżki odkładamy) gotujmy 10 minut. Wkładamy   pulpeciki i gotujemy kilka minut.
2 jajka ugotować na twardo  pokroić na plasterki. Mozzarelle pokroić w kostkę. Ryż wsypać do wrzącego bulionu,ugotować,następnie  wymieszać z odłożonym przecierem dodać pół łyżki masła.3 jajka i reszkę parmezanu,wszystko wymieszać.
2/3 masy ryżowej wylepić dno i boki formy  np słonecznika.. Do środka nałożyć pulpeciki z sosem,mozzarellę i plasterki jajek,przykryć pozostałym ryżem. Wierzch polewamy stopionym  masłem.Pieczem 45 minut w temperaturze 180 stopni











Prześlij komentarz