Faworki





Składniki

  • 1/2 kg mąki Basi
  • 8 żółtek
  • 1/4 kostki Kasi
  • 50 ml spirytusu
  • 2 opakowania kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder waniliowy do posypania
  • szczypta soli
  • 1,20kg smalcu Morliny

Wykonanie
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę  Basię wymieszaną z proszkiem do pieczenia, margarynę Kasią, dodajemy sól, spirytus, zagniatamy. następnie zbijamy raz za razem wałkiem około 30 minut,
Ubite ciasto , przykrywamy ściereczką i 1-3 godz. trzymamy w chłodnym miejscu . Porcjami  rozwałkowujemy na jak najcieńsze placki. Placki przeznaczone na faworki kroić na paski o wymiarach 3 x 15 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie długości 5-6 cm i przewinąć przez nie jeden koniec paska, kształtując faworek. Wrzucać po kilka faworków na rozgrzany w szerokim rondlu tłuszcz i króciutko smażymy z obu stron na jasno złoto. Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekładamy je na półmisek lub paterę. Posypujemy cukrem pudrem waniliowym kiedy są jeszcze ciepłe.

Prześlij komentarz