Gofry na ostro





składniki na 5 gofrów

  • 1 jajko
  • 1 szkl mąki
  • 1/2 szkl wody  mineralnej gazowanej
  • 1/2 szkl mleka
  • 4 łyżki Oleju Kujawski z czosnkiem
  • 3 łyżki Oleju Kujawski z pomidorami czosnkiem i bazylią
  • 1/2 łyżeczki proszku do  pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 kg pieczarek
  • natka pietruszki
  • 100g sera żółtego tartego
  • 1 papryka
  • klika kawałków marynowanej papryki
  • sól, pieprz do smaku

wykonanie

Do miski wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy jedno żółto, mleko i sól, olej Kujawski z pomidorami czosnkiem i bazylią i wodę. Wszystko mieszamy mikserem.Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka mieszamy z ciastem odstawiamy na pół godziny.

Paprykę pieczemy 15 minut w 250 stopniach, następnie obieramy ze skórki wkładamy do miski,dodajemy kilka   kawałów  papryki marynowanej ze słoika przygotowanej  latem na  zimę. wlewamy 3 łyżki oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią wszystko miksujemy blenderem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki,małe  zostawiamy w całości. Na patelnię wkładamy pieczarki smażymy do odparowania wody następnie dodajemy 3 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem smażmy dodajemy natkę pietruszki doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzewamy gofrownicę, formę sparujemy olejem kujawskim z czosnkiem, wylewamy ciasto gofry pieczemy przez kilka minut  na  złoty   kolor

Na upieczonego gofra kładziemy usmażone pieczarki, posypujemy serem żółtym tartym zapiekamy 5-10 minut w 180 stopniach. Całość polewamy sosem paprykowym.





Prześlij komentarz