Pasztet szydłowiecki


 Szydłowiec leży w  województwie  mazowieckim, zaś  najpopularniejszymi składnikami używanymi w kuchni były kapusta,ziemniaki,mleko,kasza.Większość składników  pochodziła z gospodarstw domowych.Takim  przykładem jest  pasztet z  kapusty  kiszonej w cieście kruchym.  Pasztet idealnie pasuje  jako przystawka  na świątecznym stole wielkanocnym. Podajemy go z  sosem  grzybowym

Pasztet  z kwaśnej  kapusty 



Składniki
  • 70 dag   kapusty  kwaszonej
  • 10 dag grzybów suszonych
  • 35 dag masła
  • 1 jajko
  • sól Kamis
  • pieprz  Kamis
  • 75 dag mąki
  • śmietana kwaśna
  • sos  grzybowy
Wykonane
Kapustkę kwaszoną drobno  pokroić . Grzyby namoczyć i pokroić.  Możemy   przekręcić   przez  maszynkę  kapustę  i grzyby. ja wybrałam krojenie, Następnie  kapustkę i  grzyby udusić na  maśle i przyprawić  przyprawami.

Przygotowanie  ciasta
Przesianą  mąkę zagnieść z masłem, jajkiem, śmietaną,solą  i wodą  na  kruche ciasto.
Ciastem wykładamy  foremkę  w kształcie  wieńca,następnie wypełniamy  przygotowanym farszem z  grzybów i  kapusty, przykrywamy ciastem dokładnie  zlepiamy. Widelcem  nakłuwamy ciasto, by  para mogła wychodzić.  Schładzamy  przez   jedną  godzinę.  Wkładamy do  piekarnika na 180 stopni i  pieczemy   około  godzinę. 

Prześlij komentarz