Pstrąg grillowany nadziewany kaszą gryczaną podawany z sosem śmietanowo-koperkowym i sałatką.





Wiosna przed nami pora przejść na dietę. Tylko kto powiedział, że ta dieta ma być niezjadliwa. :)

Składniki


  • 1 pstrąg
  • 5dag kaszy gryczanej 
  • 1/4 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 duży plaster boczku
  • przyprawa do ryb  
  • sól  Kamis
  • pieprz biały
  • 1 ząbek czosnek
  • gałązka koperku
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sos śmietanowo-koperkowy Winiary
  • 50ml śmietany
  • Papier do pieczenia i gotowania Saga


sałatka
  • mix sałat Fit&Easy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szt. papryki pokrojonej w słupki
  • oliwa z oliwek o smaku czosnku
  • ocet balsamiczny

wykonanie
Pstrąga oczyścić, umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem białym, przyprawą do ryby i czosnkiem. Odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce.
Kaszę ugotować. Rozgrzać oliwę na patelni usmażyć boczek pokrojony w kostkę i cebulę. Wymieszać z kaszą.
Na papierze ułożyć pstrąga do środka włożyć farsz z kaszy. Na wierzch ryby ułożyć plastry cytryny,skropić oliwą. Całość zawinąć w papier piec w kombiwarze przez 30 minut w 180 stopniach.
Sałatka
W misce wymieszać mix sałat, pokrojone pomidorki, paprykę pokrojoną w paseczki całość skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek.

Sos do ryby, przygotować wg przepisu na opakowaniu.





 
Prześlij komentarz