roladki drobiowe podawane na pieczarkach z ryżem i musem z mix sałat




Składniki
  • 320 ml wody
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 350 g mąki orkiszowej
  • 200 g pszennej
  • 1 paczka drożdży suszonych 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 2 plastry sera 
  • kilka pomidorów suszonych w zalewie
  • 2 kabanosy
  • mix sałat
  • 1 szkl ugotowanego ryżu
  • 300g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 50 ml olej Kujawski z czosnkiem
  • 50 ml oleju Kujawskiego z bazylią
Wykonanie
Wodę wlewamy do foremki w wypiekaczu, następnie dodajemy sól, cukier, olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią, dodajemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Ustawiamy program do wypieku chleba razowego. I po 3,5 godzinie mamy gotowy chlebek. Pyszny świeży i pachnący. Kiedy chleb będzie zimny kroimy trzy kromki z których robimy grzanki. Na patelnię rozgrzaną wylewamy olej Kujawski z pomidorami czosnkiem i bazylią wkładamy kawałki chleba i smażymy. Wyjmujemy na folię aluminiową kładziemy na kaloryfer i suszymy. Do miski wlewamy olej Kujawski z czosnkiem dodajemy pieprz, sól. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy dwie rozbite piersi z kurczaka pozostawiamy w chłodnym miejscu. Do wysokiego naczynia wkładamy grzanki, pokrojone suszone  pomidory dodajemy dwie trzy łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem, następnie rozdrabniamy blenderem. Na deskę kładziemy pierś z kurczaka, plaster sera, posypkę chlebową i kawałek kabanosa. Całość zwijamy spinamy wykałaczką. Doprawiamy grubo mielonym pieprzem. Na patelnię wlewamy olej Kujawski z czosnkiem, Kiedy olej jest rozgrzany wkładamy roladki obsmażamy z każdej strony. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem Kujawskim z czosnkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut ( zapiekamy ) Na patelnię wlewamy olej Kujawski z czosnkiem na którym smażymy cebulę. Pieczarki obieramy, myjemy kroimy na drobne kawałki Na patelnię wkładamy pieczarki, smażymy do odparowania wody dodajemy olej Kujawski z czosnkiem i smażymy pod koniec smażenia dodajemy przesmażoną cebulkę Do wysokiego naczynia wkładamy garść miksu salat, wlewamy około 50 ml oleju Kujawskiego z bazylią ,doprawiamy solą i pieprzem rozdrabniamy na puszysty mus. Gdyby był za gęsty dodajemy oleju. Roladki podajemy na smażonych pieczarkach z ryżem i musem z sałaty.








Prześlij komentarz