Sałatka wiosenna




Nic tak nie smakuje wiosną jak lekka sałatka, idealna dla osób na diecie. Sałatkę przygotowuje się szybko, możemy ją zabrać do pracy. Idealne pasuje również, na świąteczny stół wielkanocny, ponieważ w Wielkanoc główną rolę odgrywają jajka, jako symbol odrodzenia.

składniki
  • kilka listów sałaty lodowej
  • 3 jajka
  • pomidorki koktajlowe
  • koperek
składniki sosu
  • 300ml jogurtu naturalnego
  • 2łyżeczki oleju rzepakowego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz kolorowy dla smaku
  • bazylia do smaku
  • zioła do sałatek do smaku
  • 1 ząbek drobno pokrojonego czosnku
  • 1 łyżka musztardy
Wykonanie
Ugotować jajka na twardo, następnie pokroić na ósemki. Sałatę lodową rwiemy na kawałki, które układamy na talerzu, następnie dodajemy pokrojone jajka, pomidorki i drobno pokrojony koperek, polewamy naszym ulubionym sosem do sałatek.
Tym razem przygotowałam go na bazie jogurtu
sos
Wszystkie składniki sosu wymieszać na jednolitą masę odstawić na kilka minut, następnie polać sałatkę.

A że dziś Dzień Niedźwiedzia Polarnego i z okazji zbliżającej się Wiosny, zerknijcie czym grozi wizyta na siłowni...

Prześlij komentarz