Wieniec wytrawny




Składniki:
Ciasto
  • 3 łyżki oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 100 g margaryna
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl wody
  • 4 jajka
Farsz
  • 50 ml oleju Kujawski z czosnkiem
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 300g pieczarek 
  • 3 cebulki szalotki
  • 1  papryka   czerwona
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 200g  sera   mozzarella 
  • sól
  • pieprz
  • mix sałat  fit&Easy 
Wykonanie
Ciasto
Zagotować 1 szklankę wody z 3 łyżkami  oleju  Kujawskiego pomidorami, czosnkiem i bazylią i z  100g margaryną. Dodać 1 szklankę mąki pszennej. Mieszać aż masa będzie odstawać od łyżki. Odstawić do wystygnięcia. Zimną masę ucierać z jajkami dodawanymi pojedynczo. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Tortownicę z kominkiem wykładamy papierem do pieczenia następnie wykładamy ciasto. 10 minut pieczemy w 220 zaś kolejne 20 już w 180-200 stopniach, pieczemy do zarumienienia Studzimy. Wieniec kroimy na dwie części w połowie wysokości.

Farsz
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy kroimy na kawałki 2 cm na 2 cm
Przygotowanie marynaty.
Do miski wlewamy olej Kujawski z czosnkiem, dodajemy sól, pieprz do smaku. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pierś z kurczaka odstawiamy na 2 godziny.
Pieczarki obieramy, myjemy . Wkładamy na patelnię, smażymy do odparowania wody, dodajemy olej Kujawski z czosnkiem i smażymy pod koniec smażenia dodajemy natkę pietruszki doprawiamy do smaku   solą  i  pieprzem.
Podsmażamy pierś z kurczaka na oleju Kujawskim z czosnkiem
Paprykę  myjemy  kroimy  na  drobne    paseczki
Do podsmażonej piersi dodajemy  pieczarki,pokrojoną  paprykę. smażymy wszystko razem około 5 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy dolną część wieńca. Na niej kładziemy farsz, pokrojoną  mozzarella   i przykładamy górną częścią ciasta. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy przez 5 minut. 
Ozdabiamy miksem sałat skropionym olejem Kujawskim z bazylią dla odmiany, żeby nie było, że czosnek i czosnek. :)


Prześlij komentarz