Zawijańce z gryczanymi kluskami




Zawijańce z   gryczanymi   kluskami
składniki
zawjańce
  • 25 dag   polędwicy  wieprzowej
  • 5 dag   kaszy    gryczanej  Kupiec
  • 2 dag  grzybów  suszonych
  • 5 dag  boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • olej  Kujawski
  • pieprz  Kotanyi
  • sól Kotanyi
  • czosnek Kotanyi
  • liść laurowy Kotanyi
  • ziele angielskie Kotanyi
  • tymianek 
  • bazyila
  • sos   pieczeniowy  Winiary 
Kluski
  • 40 dag ziemniaków
  • 5 dag  mąki pszennej
  • 5 dag   mąki   gryczanej
  • 1 jajko
wykonanie

Polędwicę dzielimy   na dwie  części rozcinając w poprzek włókien tak by powstał płat mięsa,następnie rozkładamy  wkładamy do woreczka foliowego  i delikatnie  rozbijamy tłuczkiem  uważając   by  nie  porozrywać  mięsa.
   Przygotować  marynatę. Do miseczki wlewamy olej dodajemy pieprz, sól, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, bazylię. Wszystko   mieszamy. Do marynaty wkładamy polędwiczki odstawiamy na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą  noc. 
Grzyby namoczyć  następnie  ugotować.
Kaszę  ugotować według  przepisu  podanego na  opakowaniu następnie  dodajemy jajko i mieszamy. 
Na polędwicę nakładamy plaster boczku, namoczone i obgotowane grzyby  ugotowaną na półtwardo kaszę gryczaną wymieszaną z jajkiem.
Roladki zwinąć i spiąć wykałaczkami  lub sznurkiem.  Na patelnię wylewamy olej  i rozgrzewamy. Polędwiczki kładziemy na rozgrzanym  tłuszczu i  obsmażamy z każdej strony. Zalewamy  wszystko wodą i gotujemy, dodajemy  zeszkloną cebulę .   Przygotowujemy  sos według   przepisu podanego na opakowaniu  następnie dodajemy do  roladek .dodajemy pokrojone i ugotowane  grzyby.

Ziemniaki na  kluski umyć i obrać. Ugotować z dodatkiem soli. Następnie przecisnąć przez praskę dodać mąkę pszenną i gryczaną, jajko. Zagnieść ciasto i formować kluski w kształcie wrzeciona. Gotować około 2  minuty  na wolnym ogniu.
Zawijańce  podajemy z   kluskami polanymi sosem.











Prześlij komentarz