Babka angielska




Dziś mamy dla was bardzo oldskulową, acz niczego sobie propozycję babki. Wiecie, to już ten czas, kiedy powoli zaczynamy myśleć o tym, co pojawi się w tym roku na Wielkanocnym stole. Przepis pochodzi z książki "Jak gotować" autorstwa Marii Dusslerowej, wydanej w 1930 roku.
To na prawdę ciekawa propozycja i wcale nie trudna do wykonania. 
składniki

  • 1/2 kg  mąki
  • 12 dag  cukru
  • skórka pomarańczowa
  • 1/2 litra mleka 
  • 4 jajka
  • 1dag sody
  • szczypta wanilii  Royal Brand 
  • cukier  puder Kupiec  




wykonanie
W  garnku rozmieszać mleko, jaja, cukier dodać skórkę cytrynową, dodać mąkę, wyrobić dobrze łyżką, dodać wanilie i sodę . Przełożyć do  formy i piec w 180 stopniach około 30-40 minut.
Wyjąć, wystudzić, ozdobić, np. cukrem pudrem, można też przygotować polewę. To już zależy od Was.