Chałka drożdżowa



Idąc za drożdżowym ciosem :) dziś kolejna propozycja drożdżowych pyszności.
Ta chałeczka jest świetnym pomysłem na lekkie śniadanie dla zapracowanych. Wystarczy posmarować masłem, do tego kubek kakao albo ulubionej kawy, czy nawet filiżanka herbaty. I w drogę.Przepis bierze udział w konkursie "Blogerzy w zbożu" w projekcie "Zboże smakuje i inspiruje"

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2kostki drożdży
  • 8 dag masła 
  • 1 cukier waniliowy 



 
wykonanie

Masło rozpuścić w rondelku przestudzić. 1/4 szkl mleka lekko podgrzać dodać drożdże 1 łyżkę cukru i mąkę. Do miski przesiać mąkę dodać cukier, cukier waniliowy, ostudzone masło. I drożdże i pozostałe  mleko

Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do foremki na chałkę lub zapleść ciasto czyli podzielić na trzy wałki i zapleść z nich warkocz. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 200 stopniach około 50 minut.

Jak widzicie i  tu znaleźliśmy zastosowanie dla mleka sojowego Alpro.
A mleko to, jak już pewnie wiecie, jest wyprodukowane z ziaren soi bez GMO, pochodzącej głównie z Francji i jest źródłem wapnia oraz witamin B2, B12 i D. 


Prześlij komentarz