Drożdżowa babka parzona




Wpadamy coraz bardziej w świąteczny nastrój, dlatego dziś kolejna propozycja Wielkanocna, czyli parzona babka drożdżowa.

składniki 

  • 50 dag mąki
  • 13 dag  masła
  • 15 dag cukru
  • 5 żółtek
  • 6 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka sojowego Alpro można też użyć zwykłego mleka 3.2 %
  • laska wanilii Kamis

 
wykonanie
1/2 szkl mleka podgrzać z laską wanilii, potem ją wyjąć, mleko przestudzić następnie dodać drożdże, cukier i mąkę przygotować rozczyn. Pozostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zagotować pozostałe mleko sojowe i zalać nim około połowę przygotowanej ilości mąki. Zaparzoną mąkę dokładnie rozetrzeć łyżką, aby nie powstały grudki, a gdy przestygnie, połączyć z rozczynem i pozostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z wyrośniętą zaparzoną mąką, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać ciasto tak długo aż zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem do 1/3 jej wysokości i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia po czym piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu z formy wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Do babki użyliśmy mleka sojowego Alpro, o kremowej konsystencji, będącego źródłem wapnia oraz witamin B2, B12 i D. Ziarna soi używane w produktach Alpro pochodzą głównie z Francji i jest to soja niepoddawana zabiegom GMO. Jest uprawiana w zgodzie z naturą. 
Więcej o Alpro i produktach znajdziecie tu: http://sklep.sante.pl/pl/c/Produkty-sojowe/5


Prześlij komentarz