Duszony królik






Dziś przygotowałam duszonego królika, którego możemy podać na wielkanocny obiad. Mięso z królika zalecane jest dla alergików, jest bardzo chude. delikatne i lekkostrawne. Polecam dla osób odchudzających i będących na diecie.
 

Składniki

  • 1  królik
  • 1/2 kg  boczku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu  
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 łyżeczka  tymianku 
  • ziele angielskie 
  • liście laurowe 
  • 1 cytryna
  • oliwa
  • 1/2   łyżeczki przyprawy maggi



 
wykonanie
Królika dokładnie umyć, oczyścić, obrać z błon, pokroić na części.

Przygotować marynatę.

Do miseczki wlewamy olej, sos z cytryny, wszystkie przyprawy i dokładnie  mieszamy.

Do tak przygotowanej marynaty włożyć królika ostawić na noc w chłodne miejsce.
Boczek pokroić w plastry posypać solą, pieprzem i majerankiem do smaku, również ostawić na noc w chłodne miejsce.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy plastry boczku, smażymy do wytopienia tłuszczu. Boczek wyjmujemy, na tłuszczu z boczku obsmażamy kawałki królika.
Do dużego rondla, wkładamy królika, boczek, tłuszcz z patelni, po obsmażaniu królika i boczek. Doprawiamy do smaku magii i wkładamy kilka listów laurowych.
Dusimy przez około półtorej godziny.

Podajemy z fasolką i opiekanymi ziemniakami.
Prześlij komentarz