Mus wiśniowo-pomarańczowy




Jedną z moich słabości są słodkości, będąc na diecie musiałam z nich zrezygnować. Pomyślałam sobie, że zacznę przygotowywać ciasta i desery o obniżonej zawartości kalorii. Okazja jest wyśmienita aby wykorzystać zapasy owoców z zamrażarki. Przygotowałam więc deser owocowy na bazie mrożonych wiśni.

składniki

  • 1/2 kg  mrożonych wiśni Nadwiślanka  bez pestek
  • 2 pomarańcze
  • 2 desery waniliowe Alpro
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 szczypty wanilii  Royal Brand
  • 2 łyżki żelatyny 
  • Kilka physalis


Wykonanie
Pomarańcze obrać włożyć do wysokiego naczynia, dodać wiśnie zmiksować. Mus przełożyć do miski dodać cukier, wanilię, desery, dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimniej wodzie do napęcznienia, po kilku minutach, dodać gorącej wody tak by żelatyna była płynna, następnie dodać do musu wymieszać. Przelać do foremki odstawić do zastygnięcia.

Wyjąć z foremki, ozdobić physalis.
Prześlij komentarz