Tort bezowy na Dzień Kobiet







Składniki
Bezy
  • 600 ml białek (2 x 300 ml)
  • 60 dag cukru (2 x 30 dag)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej  
  • 5 dag orzechów włoskich mielonych BackMit (tylko do jednej bezy)
  • 10 g margaryny Kasia do wysmarowania papieru do pieczenia
Krem
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru Kupiec
  • 4  śmietan  fix Dr Oetkera
  • 1 czekolada gorzka 
Masa wiśniowa
  • 1 duży  budyń śmietankowy  500g  mrożonych wiśni nadwiślanka i lub konfitura z wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny Winiary
Dekoracje
  • truskawki kaszubskie
  • kiwi
  • pomarańcza
  • winogrona

Wykonanie
Pierwsza beza:
Do miski wlewamy połowę białek, które ubijamy, pod  koniec dodajemy 30 dag cukru, orzechy włoskie mielone, 1 łyżkę skrobi, ubijamy jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej masy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o  średnicy 24 cm i smarujemy go margaryną . Nagrzewamy piekarnik do 120-145 stopni i suszymy bezę przez około 60-120 minut cały czas kontrolując czy się nie przypala.


Druga beza:
Do miski wlewamy drugą połowę białek, które ubijamy, pod koniec dodajemy 30 dag cukru, 1 łyżkę skrobi ubijamy jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej masy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia na którym rysujemy okrąg o  średnicy 24 cm i smarujemy go margaryną. Nagrzewamy piekarnik do 120-145 stopni i suszymy bezę przez około 60-120 minut cały czas kontrolując czy się nie przypala.

Przygotowanie masy wiśniowej
Do garnka wkładamy konfiturę wiśniową lub mrożone wiśnie, zagotowujemy dodajemy budyń i żelatynę.
Przygotowanie kremu
Do miski wlewamy śmietanę, którą  ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z 3 śmietan fix ,startą na dużych oczkach czekoladę
 

Grande Finale :)
Na paterę kładziemy bezę orzechową posypaną śmietan fix, który zabezpiecza  ją przed rozpuszczeniem, na  to kładziemy przestudzoną masę wiśniową, bitą śmietanę z  czekoladą, przykrywamy drugą bezą smarujemy kremem, na  wierzch kładziemy świeże owoce.
Prześlij komentarz