Perliczka


Składniki:
  • 1 perliczka
  • 200g słoniny
  • mix sałat 
marynata
  • 1 kostka rosołowa drobiowa.
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli zmiękczającej 
Sos Vinaigrette malinowy
  • Olej bio Monini 100ml
  • wino czerwone wytrawne 200ml
  • 300g malin mrożonych lub 200g  konfitury z  malin
  • Sól prowansalska 
  • pieprz w  młynku  
  • cukier
  • sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Z oliwą mieszamy: kostkę rosołową, czosnek, tymianek, pieprz, sól. Perliczkę nacieramy dokładnie tą mieszaniną (wewnątrz i na zewnątrz)
Plastrami słoniny obkładam marynowaną tuszkę. Obwiązujemy nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę. Wkładamy do rękawa następnie do nagrzanego piekarnika.na 180 stopni i około 1,5 godziny.
sos
Do garnka wlewamy wino, wkładamy maliny (250 g) gotujemy do zredukowania, studzimy następnie rozdrabniamy blenderem. Do tak przygotowanej bazy dodajemy maliny (pozostałe 50 g), olej bio, sok z cytrynki. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Na talerz wykładamy naszą perliczkę, układamy sałatę i podajemy sos.
Prześlij komentarz