Pstrąg grillowany podawany z ziemniakami, sosem śmietanowo-koperkowym i sałatką




Kolejna wariacja z pstrągiem w roli głównej, czyli następna propozycja do menu "wiosenna dieta". Lekko, zdrowo i przyjemnie na wiosnę.
Składniki
  • 1 pstrąg
  • 5 średnich ziemniaków
  • Dwie gałązki koperku
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sos śmietanowo-koperkowy Winiary
  • 50ml śmietany
  • Papier do pieczenia i gotowania Saga




sałatka
  • mix sałat Fit&Easy
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 4 physalis
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny

Wykonanie
Pstrąga oczyścić, umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem , przyprawą do ryby i czosnkiem. Odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce.
Na papierze ułożyć pstrąga Na wierzch ryby ułożyć plastry cytryny. Położyć gałązkę koperku. Całość zawinąć w papier piec w kombiwarze przez 30 minut w 180 stopniach.
W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki

Sałatka
W misce wymieszać mix sałat, pokrojone pomidorki, physalis, całość skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
Sos, przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Na talerz wyłożyć rybę, ziemniaki, posypać posiekanym koperkiem, podawać z sosem.
Prześlij komentarz