Rolada z galaretką




Rolada biszkoptowa jest ciastem które możemy przygotować szybko dla niespodziewanych gości. Produkty praktycznie zawsze mamy w domu. Roladę możemy przygotować z różnymi dodatkami np. z kremem, bitą śmietaną, różnymi musami, dżemem, jabłkami i galaretką.


Składniki


  • 1/2 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 1 galaretka malinowa.
  • folia aluminiowa
  • blacha z piekarnika lub inna prostokątna
  • Papier do pieczenia


Wykonanie
Przygotować galaretkę według przepisu latem warto dodać mniej wody, możemy też dodać łyżeczkę żelatyny. Ja użyłam około 400 ml gorącej wody. Do miseczki szklanej wlewamy wodę wsypujemy galaretkę dokładnie mieszamy pozostawiamy w spokoju.
Ciasto.
Dokładnie odmierzyć składniki, następnie przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Do miski wsypać cukier dodać żółtka następnie ubić na puszystą masę. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka przełożyć do miski z żółtkami delikatnie wymieszać łyżką dodać przesianą mąkę wymieszać.
Przygotowaną masę biszkoptową wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni około 12-18 minut. Nie podaję dokładnie ponieważ każdy ma inny piekarnik
Upieczoną roladę wyjmujemy, odrywamy papier jeszcze gorącą zawijamy w ściereczkę lekko wilgotną, tworząc rulon i studzimy.
Na blat kładziemy folię aluminiową na którą rozwijamy przestudzone ciasto. Na nie wykładamy tężejącą galaretkę. Zwijamy roladę, którą zawijamy w folię. Pozostawiamy do zastygnięcia w chłodnym miejscu
Smacznego :)
Prześlij komentarz