Tort śmietanowe szaleństwo


Składniki
  • 5 g margaryny Kasia
  • 6 jajek
  • 1szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1szkl cukru
  • 100 ml ponczu na bazie koniaku lub whisky
  • 1 1/2 litra śmietanki 30%
  • 30 dag cukru pudru Kupca
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku
  • 8 śmietan fix
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Do dekoracji
  • truskawki
  • drzem truskawkowy
Wykonanie
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. dodać cukier, nie przerywając miksowania. o dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowaną margaryną Kasią Piec około 30-35 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
krem:
Ubić śmietanę dodać wanilię w proszku,sok z cytryny. Na koniec dodać śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem .


Biszkopt przeciąć na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączyć ponczem wyłożyć drzem, bitą śmietanę, przykryć drugim krążkiem, nasączyć ponczem, wyłożyć bitą śmietanę, trzeci krążek, nasączyć ponczem, wyłożyć bitą śmietaną. Zrobić dekoracje z bitej śmietany i truskawek.
Prześlij komentarz