Wiosenny sernik na zimno


składniki
spód

  • 2 paczki zwykłych herbatników
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 łyżka margaryny Kasi
  • 2-3  łyżki Nutellii
  • masa owocowa
  • 1 kg wiśni nadwiślana  lub mrożonych
  • 1/2 opakowania żelatyny Winiary
  • 1 szkl cukru
  • 1 kisiel wiśniowy
masa biała
  • 2 duży jogurt grecki
  • 500g sera homogenizowanego chudego
  • 200g sera mascarpone
  • 1 szkl mleka sojowego Alpro
  • 1/2 opakowania żelatyny Winiary
  • 1szkl cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
dekoracje
  • truskawki kaszubskie
  • mięta
Wykonanie
 Do miseczki do rozpuszczania czekolady wkładamy ,Nutelle, margarynę, czekoladę. Miseczkę wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Podgrzewamy do wymieszania się składników. Do miski wkładamy pokruszone herbatniki. Płynną masę czekoladową wlewamy do  herbatników i energicznie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy tortownicę następnie ugniatamy łyżką. Wkładamy na godzinkę do lodówki.
Wiśnie drylujemy, zaś mrożone bezpośrednio wkładamy do garnka zagotowujemy dodajemy kisiel, gotujemy chwilę, następnie wsypujemy żelatynę. Przestudzoną masę wykładamy na spód czekoladowy. ostawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Masa serowa
Do miski wkładamy ser homogenizowany, mascarpone, jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, wanilie, mleko wszystko dokładnie mieszamy. Do miseczki  wsypujemy żelatynę dodajemy zimnej wody mieszamy pozostawiamy do napęcznienia. Następnie wlewamy gorącą wodę w celu rozpuszczenia. Do masy serowej wlewamy żelatynę mieszamy i wykładamy na masę owocową. Wkładamy do lodówki na noc. Po wyjęciu, robimy dekoracje według uznania.



Prześlij komentarz