Babka ucierana

Pyszna babka ucierana idealna do popołudniowej kawy. Pięknie ozdobi swiąteczny stół :)


Składniki
  • 25 dag margaryny
  • 6 jaj
  • 25 dag mąki
  • 25 dag cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jeżeli macie ochotę, to w oryginalnym przepisie jest kakao.

Wykonanie:
Margarynę ucieramy  się z cukrem, dodajemy  żółtka i sok z cytryny, następnie mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy się pianę, którą delikatnie należy wmieszać w ciasto. Całość oczywiście przekładamy się do formy i pieczemy przez ok. 40 min w temp. ok. 180 st. C.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

I wyszło przepysznie.
Prześlij komentarz