ciastka cytrynowo migdałowe na Dzień Matki


Składniki
  • 20 dag  mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • 5 dag margaryny
  • 5 dag migdałów mielonych
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 1 żółtko
  • 5 dag cukru pudru
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 30 ml likieru migdałowego choć, niekoniecznie
  • cukier puder do posypania
Wykonanie
Mąkę zmieszać z masłem i margaryną, dodać cukier puder, żółtko,sok ze świeżej cytryny i startą z niej skórką oraz zmielone migdały. Zagnieść ciasto.W razie potrzeby dosypać nieco mąki. Wstawić na pół godziny do lodówki.Wałkować na grubość do 0,5 cm, wycinać ciasteczka dowolnego kształtu. Piec na jasnozłoty kolor, około 10 minut  w piekarniku nagrzanym do 170 C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Prześlij komentarz