Piekielny sos do zeberek, szaszłyków, kiełbasy i kotletow z grilla

Sezon grillowy rozkwita wraz z przyrodą. :) Dlatego rozpoczynamy cykl porad odnośnie grillowania i dodatków na grilla.
Często mamy problem w wyborem sosu do potrawy. I tak naprawdę kończy się na musztardzie, ketchupie ewentualnie chrzaniku. Oczywiście są to dodatki jak najbardziej pasujące do grilla, ale czy musimy się ograniczać tylko do nich? 

Dziś proponuję "piekielny" sos do żeberek i kotletów z grilla.
Jest bardzo ostry, doda smaku i ułatwi trawienie tłustego mięsna, można użyć go do szaszłyków, pieczonej kiełbasy i kaszanki. Ale nie tylko. W grillowaniu to jest najpiękniejsze, że swój talerz komponujesz samemu według własnego upodobania. :)
Składniki
  • 7 łyżek ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek '
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilii
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta papryki w proszku słodkiej
Wykonanie
Do miseczki  wkładamy ketchup, sos sojowy, ocet, miód. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy powoli olej nie przerywając mieszania. Do tak przygotowanej bazy dodajemy posiekaną papryczkę i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Sos możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.
Prześlij komentarz