Rolada czekloladowa na Dzień Mamy


Składniki
ciasto na roladę
  • 4 jajka
  • 85 g cukru
  • 50 g mąki pszenna
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • cukier waniliowy Kamis
krem czekoladowy

  • śmietana kremówka 30%  250 ml
  • czekolada gorzka tabliczka 1 sztuka
  • cukier puder 1/2 szklanki
Wykonanie
Masa  biszkoptowa Wymieszać dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki, ubić białka na sztywno, dodać do masy z żółtkami, delikatnie wymieszać.  Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczeny około 10-12 minut w 170-180 stopniach C Po upieczeniu zdejmujemy papier do pieczenia. Na ściereczkę kuchenną kładziemy roladę następnie zwijamy pozostawiamy do ostygnięcia.
Krem czekoladowy
Ubijamy śmietanę dodajemy cukier i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, delikatnie mieszamy.

Rozwijamy ciasto biszkoptowe wykładamy krem czekoladowy zwijamy. Robimy dekoracje z drobnych płatków  czekolady.
Prześlij komentarz