Sernik czarno biały


Weekend rozkręca się leniwie i coś do popołudniowej kawki, oprócz ploteczek, wypadałoby zaserwować gościom. Rzut oka do Wielkiej Księgi i ... "Osiołkowi w żłoby dano, w jeden owies w drugi siano. Uchem strzyże, głową kręci. I to pachnie, i to nęci. Od któregoż teraz zacznie, Aby sobie podjeść smacznie?" ;) Wybór łatwy nie był. Rzut oka do lodówki a tam, ser sobie w kąciku cichutko przycupnął. To pomyślałam, że zrobię sernik, czarno biały,  idealny wręcz, nie tylko na przyjęcie, na dzień Matki, czy komunie ale i do sobotniej kawki właśnie.
 

Składniki  na ciasto
  • 3 szkl mąki
  • 1 1/2 szkl cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 25 dag margaryny
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
Masa serowa
  • 1 kg sera  chudego homogenizowanego
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 8 białek
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 aromatu do sernika
  • 5 dag roztopionego masła
wykonanie
Na stolnicę wysypujemy mąkę,kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy margarynę, następnie siekamy nożem. Na końcu dodajemy żółtka, zarabiamy szybko. Ciasto dzielimy na dwie części, następnie schładzamy w zamrażarce.

Masa serowa
Do miski wsypujemy cukier, żółtka, następnie ucieramy. Dodajemy ser, masło, wiórki, aromat dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy budyń. Ubijamy białka na sztywno następnie dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

Na średniej wielkości formę, wyłożoną papierem do pieczenia, ścieramy jedną część ciasta, następnie wykładamy masę serową, wierzch przykrywamy startą drugą częścią ciasta .
Pieczemy około godzinę 180 stopniach. 
Prześlij komentarz