piątek, 24 maja 2013

sernik Izaura


składniki na dużą blachę
  • 3 szkl mąki
  • 1szkl cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 jajek
Masa serowa
  • 1 kg sera białego
  • 7 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 100g masła
  • 4 łyżki wiórki kokosowe
  • 1 budyń waniliowy
  • kilka kropel aromatu do sernika


Wykonanie
Do garnka wkładamy margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy, 5 łyżek wody, gotujemy 5 minut. Po ostudzeniu dodajemy 8 żółtek i mieszamy na jednolita masę. Białka ubić na sztywno. Do pozostałej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Wyłożyć formę papierem do pieczenia następnie wylać połowę ciasta
Masa serowa
Żółtka  ubić z cukrem na puszystą masę dodać ser, aromat do sernika, budyń waniliowy, wiórki kokosowe  wszystko wymieszać  na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno dodać do masy serowej delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasto następnie wylać drugą połowę ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę.