Tort migdałowo kokosowy z kremem śmietankowym
Przepis został zaczerpnięty stąd: link.
Składniki
Ciasto:- 70 g wiórki kokosowych Kresto
- 300 g margaryny
- 300 g cukru
- 7 jaj
- 150 g mąki tortowej
- 150 g mielonych migdałów BackMit
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 250 ml słodkiej śmietanki 30%
- 250 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- aromat waniliowy
- słoiczek galaretki z czerwonej porzeczki
- wiórki kokosowe do dekoracji
- świeże porzeczki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wiórki kokosowe lekko uprażyć na suchej patelni, ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jaju, za każdym razem dokładnie ubijając masę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, migdałami i prażonymi wiórkami. Wsypać do masy i dokładnie wymieszać.
Spód okrągłej formy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/6 ciasta, równo rozsmarować i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C (lub 210 st.C z termoobiegiem).
Piec około 10 minut na złotobrązowy kolor. Wyjąć z piekarnika, studzić kilka minut, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i ostrożnie zdjąć papier. Z pozostałej części ciasta upiec w ten sam sposób jeszcze 5 jednakowych placków.
Śmietankę zagotować z wanilią
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem (w metalowej miseczce lub garnuszku), wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać, wlewając gorącą śmietankę, aż masa lekko zgęstnieje.
Ostudzić do temperatury pokojowej.
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać po 1-2 łyżki masy śmietankowej i ubijać na wysokich obrotach do uzyskania jednolitego kremu.
Pierwszy placek pokryć 1/6 masy. Drugi placek cienko posmarować (od spodu) galaretką porzeczkową i nałożyć na posmarowany kremem pierwszy placek, odwracając galaretką do kremu. Od góry ponownie posmarować kremem.tak samo zrobić z kolejnymi plackami.Udekorować wiórkami ,porzeczkami i wstawić do lodówki na całą noc.
1 komentarz:
Jest piękny, a jak musiał smakować!
Z pozdrowieniami,
Agata
Prześlij komentarz