Tort migdałowo kokosowy z kremem śmietankowym


Przepis został zaczerpnięty stąd: link.
 

Składniki

Ciasto:
  • 70 g wiórki kokosowych Kresto
  • 300 g margaryny
  • 300 g cukru
  • 7 jaj
  • 150 g mąki tortowej
  • 150 g mielonych migdałów BackMit
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 4 żółtka
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • aromat waniliowy
Dodatkowo:
  •  słoiczek galaretki z czerwonej porzeczki
  • wiórki kokosowe do dekoracji 
  • świeże porzeczki 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wiórki kokosowe lekko uprażyć na suchej patelni, ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jaju, za każdym razem dokładnie ubijając masę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, migdałami i prażonymi wiórkami. Wsypać do masy i dokładnie wymieszać.
Spód okrągłej formy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/6 ciasta, równo rozsmarować i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C (lub 210 st.C z termoobiegiem).
Piec około 10 minut na złotobrązowy kolor. Wyjąć z piekarnika, studzić kilka minut, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i ostrożnie zdjąć papier. Z pozostałej części ciasta upiec w ten sam sposób jeszcze 5 jednakowych placków.
Śmietankę zagotować z wanilią
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem (w metalowej miseczce lub garnuszku), wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać, wlewając gorącą śmietankę, aż masa lekko zgęstnieje.
Ostudzić do temperatury pokojowej.

Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać po 1-2 łyżki masy śmietankowej i ubijać na wysokich obrotach do uzyskania jednolitego kremu.
Pierwszy placek pokryć 1/6 masy. Drugi placek cienko posmarować (od spodu) galaretką porzeczkową i nałożyć na posmarowany kremem pierwszy placek, odwracając galaretką do kremu. Od góry ponownie posmarować kremem.tak samo zrobić z kolejnymi plackami.Udekorować wiórkami ,porzeczkami  i wstawić do lodówki na całą noc.






Prześlij komentarz