Ciasto letnie z bezą


Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag margaryny
  • 5 jaj
  •  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao     
  •  1 szkl cukru
  • 1 słoik  konfitury rabarbarowo -truskawkowej Eterno 
wykonanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać margarynę i nożem posiekać. Dodać żółtka zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części tj 2/3  i 1/3. Do 1/3 dodać łyżkę kakao i zagnieść, tak by się połączyło ciasto z kakao, schłodzić.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na które wyłożyłam ciasto białe, spód ponakłuwałam, następnie wyłożyłam konfiturę rabarbarowo-truskawkową.  wierzch przykryłam startym ciastem kakaowym.
Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut.
Białka ubiłam na sztywno, dodałam cukier i wyłożyłam na podpieczone ciasto, które jeszcze piekłam przez 30 minut.
Prześlij komentarz