Grillowana pierś z kaczki podawana na mixie sałat z owocami


Składniki

  • 1 pierś z kaczki
  • 1/2 kostki rosołowej drobiowej
  • 50 ml czerwonego wina
  • sól do smaku
  • pieprz  do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta imbiru
  • mix salat Family
  • 1 pomarańcza
  • 10 dag  mini marchewek
  • 2 łyżki miodu
  • starty imbir do smaku
  • 1/4 szkl soku z pomarańczy
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżki masła
  • truskawki 
  • garść kiełków pora i rzodkiewki
 
Wykonanie
Przygotowanie marynaty
Do miseczki wlewamy wino, dodajemy rosołek drobiowy, przyprawy, dokładnie mieszamy. Pierś z kaczki nacinamy wkładamy do marynaty pozostawiamy na noc w lodówce.Na rozgrzany grill kładziemy pierś z kaczki pieczemy do zarumienia.

Pomarańcze dokładnie myjemy, następnie trzeba je sparzyć, potem pokroić w plastry.
Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy małe marchewki i plastry pomarańczy, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki miodu i sok z pomarańczy, doprawiamy świeżym imbirem i szczyptą kardamonu. Grillujemy kilka minut do zgęstnienia sosu,
na talerzu układamy mix sałat, karmelizowane pomarańcze, marchewkę, truskawki, kiełki pora i rzodkiewki, grillowaną pierś z kaczki całość skrapiamy sosem jaki powstał przy karmelizowaniu pomarańczy.

Przepis bierze udział w Konkursie dla blogerów pt. "Inspiruje nas Fit&Easy"

  Sałatki przepisy Fit & Easy
Prześlij komentarz