kaczka na ryżowym gnieździe


Składniki
  • 2 piersi z kaczki
  • 200g smalcu
  • 2 Listki laurowe 
  •  Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 100g ryżu w woreczku 
  • Szczypta kurkumy 
  • ½ rosołku drobiowego
  • Mix sałat Weekend
  • Pomidorki koktajlowe
  • Kwiaty jadalne i zioła do dekoracji

Marynata
  • 20ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 rosołek wołowy
  • ½ łyżeczki tymianku  
  • ½ łyżeczki majeranku 
  • ½ łyżeczki pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Wykonanie
Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty dokładnie je mieszamy, następnie wkładamy piersi marynujemy całą noc.

Na patelni rozgrzewamy smalec, do którego wkładamy pierś z kaczki tak by tłuszcz przykrył pierś. Dodajemy ziele angielskie listek laurowy. Na wolnym ogniu dusimy  około 1-1,2 godziny pierś do miękkości.

Do gorącej wody wkładamy ryż, dodajemy rosołek i kurkumę, gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Na talerzu układamy ryż, na który kładziemy pokrojoną pierś z kaczki, całość dekorujemy mixem sałat, kwiatami jadalnymi i ziołami, robimy kleksy z sosu jaki powstał podczas pieczenia piersi z kaczki.



 

4 komentarze:

martawkuchni.blog.pl pisze...

jaki świetny pomysł:) prezentuje się fantastycznie:)

Mika z FoodCookLove pisze...

Danie prezentuje się bardzo elegancko, a kaczka wygląda nad wyraz kobieco :) Super pomysł!

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Dzięki!
I tak smakuje :)

Kulinarne pyszności Molki pisze...

Dziękuję :)