pieczona kaczka

Dostałam kaczkę wiejską robiłam ją na wiele sposobów. Jednym z pomysłów był rosół z kaczki ja takiego nie lubię. Wymyśliłam ze będzie pieczona z ziemniakami.
 


Składniki
  • 1 kaczka wiejska
Przyprawy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku Kamis
  • 1 łyżeczka tymianku kamis
  • 1 łyżeczka rozmarynu Kamis
  • sól pieprz do smaku Kamis
  • olej rzepakowy
  • sok z cytryny
  • smalec
Pieczone ziemniaki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 majeranek
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie
Kaczkę umyłam osuszyłam, pokroiłam na kawałki. Do miseczki włożyłam wszystkie przyprawy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szkl oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie wymieszałam, do tak przygotowanej marynaty włożyłam kaczkę zostawiłam na noc w lodówce. W głębokiej patelni rozpuściłam 1 kostkę smalcu do którego włożyłam kaczkę. Kaczkę dusiłam na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny.
Ziemniaki umyłam, obrałam, pokroiłam na ćwiartki. Włożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam olejem, posypałam przyprawami, wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, na około 1 godzinę.
Na talerzu ułożyłam pieczone ziemniaki, pieczoną kaczkę.
Prześlij komentarz