Domowe lody jogurtowe podawane na gorąco z konfiturą porzeczkową i owocami

Lato lato wszędzie lody muszą być, a najlepsze domowe..  Bardzo dawno temu będąc w restauracji polecono mi lody zielone na gorąco. Jakie było moje zdziwienie, lody zimne na gorąco,połączenie praktycznie nie do wykonania. A jednak można zrobić. Postanowiłam otworzyć smak lodów na gorąco tylko w innym wydaniu. Deser wyszedł bardzo pyszny,efektowny polecam zrobić.A goście na pewno będą zdziwieni, jak tak jak kiedyś. A zdjęcia szału nie ma, przepraszam,ale lody to trudny temat w fotografii.





 
Składniki
  • Lody jogurtowe
  • 40g cukru gronowego 
  • 30g mleka w proszku 
  • 1 duży jogurt naturalny 
  • 1 mały jogurt morelowy 
  • 150ml śmietany 30%
  • 3 łyżki miodu kurpowskiego
100g płatków owsianych
  • 100g herbatników
  • 1 jajko
  • Dekoracje
  • 100g cukru
  • 100ml wody
  • owoce sezonowe
  • konfitura porzeczkowa-malinowa.

Wykonanie 
Do miski wkładam jogurt dodaję cukier gronowy, miód,mleko w proszku, dokładnie mieszkam następnie  wszystko dokładnie mieszkam wstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia masę jogurtową przekładam do maszynki do lodów, ubijam śmietanę kremówkę następnie dodaję do masy jogurtowej Kręcę lody około 45-60 minut. Lody wkładam do zamrażalki na kilka godzin.Łyżką do lodów robię duże kule lodowe które zamrażam.
Do miseczki wkładam płatki,ciasteczka następnie rozdrabniam blenderem.na drobno. Kulki lodowe obtaczam w posypce następnie  w jajku, znów w posypce.Kulki wkładam do zamrażalki.
Do  rondla wlewam olej rzepakowy, kiedy olej osiągnie wysoką temperaturę wrzucam  kulki  lodowe.Smażę z każdej strony przez chwilę.
Lody podajemy z owocami,  konfitura porzeczkową-malinową dekoracją z cukru.
Pyszny miód kupiłam w Anielskich przysmakach tu
 
Prześlij komentarz