Kisz ziemniaczany z porami


 Zdjęcie jest  klimatyczne kojarzy się z piknikiem, myślę ze mój kisz ziemniaczany idealne wkomponowuje się w klimat Toskanii
Warzywa o tej porze  rosną na słońcu,są wartościowe i smakuję wyśmienicie. Kilka dni temu zaprosiłam Was na placek wytrawny przepis znajdziecie tu. Dziś zapraszam na kisz ziemniaczany z wykorzystaniem dwóch warzyw ziemniaków i pora sera  Almette..Uwielbiam zapiekane warzywa,Niebo w gębie a to połączenie to strzał w 10.




Składniki 
ciasto
  • 1 szkl mąki orkiszowej 
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 120g margaryny
  • żółtko
  • szczypta soli  
  • 2-3 łyżki wody 
  • farsz
  • 50dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 por
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • jajko 
  • białko
  • 1 serek z ziołami Almette.
  • natka pietruszki 
  • sól,pieprz,tymianek  do smaku
  • szczypta gałki muszkatowej lub przyprawa do ziemniaków
wykonanie
Na stolnicę wysypuję dwa rodzaje mąki mieszam   sól, margarynę i żółtko,wodę zagniatam ciasto.wkładam do lodówki na godzinkę.

Farsz
pory oczyszczam kroję w plasterki, ziemniaki gotuję i kroje w plasterki.
Na patelni wlewam olej dodaję masło smażę pory,dodaję ziemniaki.,dodaje serek z ziołami Almette żółtko, natkę pietruszki.doprawiam do smaku gałką, solą i pieprzem. Ubijam białko na sztywno dodaję do masy ziemniaczanej delikatnie mieszam.
Foremkę  smaruję masłem,wylepiam ciastem nakłuwam, następnie podpiekam około 10 minut.Na wierzch wykładam masę ziemniaczaną-śmietanową .piekę w piekarniku nagrzanym do 200stopni około 30 minut
Prześlij komentarz