Tagliatelle w sosie serowym z pomidorkami koktajlowymi i zielonym groszkiem




Moje danie to klasyka kuchni włoskiej sekret tkwi w jego prostocie, bardzo lekkie, idealne na letni obiad lub kolację. Zachwyci nie tylko miłośników makaronów, jedynym minusem jest to, że znika szybko z talerzy. 
składniki 

  • 10 g serowego garnka Winiary
  • 300 g makaronu Tagliatelle
  • 200 g mixu pomidorków koktajlowych
  • 100 g groszku zielonego mrożonego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • czosnek 1 główka
  • 500 ml wody
  • 150 ml śmietany
  • sól, pieprz do smaku





Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i pokrojone pomidorki na pół. Dodaj groszek zielony, przesmaż chwilę.

W miseczce wymieszaj wodę ze śmietaną 30%, dodaj kociołek serowy Winiary, dokładnie wymieszaj, dodaj do pomidorków i groszku. Gotuj około 10 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem, można dodać siekaną bazylię.

Do tak przygotowanego sosu wkładamy makaron, dokładnie mieszamy, następnie wykładamy na talerz, robimy dekoracje ze świeżej bazylii.
Prześlij komentarz