Ciasto kruche ze śliwkami

W sezonie letnim dostępne są w większości wszystkie owoce.Możemy je przygotować na wiele sposobów, od przetworów,po desery i dania wytrawne.Dziś przygotowałam ciasto kruche ze śliwkami.Połączenie ciasta kruchego z lekko kwaśnymi śliwkami jest bardzo dobrym połączeniem.
sSkładniki 
na ciasto 

  • 400g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1  margaryna 
  • 150 g  cukru  pudru 
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kwaśnej  śmietany
  • 1 aromat waniliowy 
  • cukier waniliowy 
  • 1kg śliwek Suskiej sechlońskiej 
  • cukier puder
Wykonanie 

Mąkę pszenną przesiewamy bezpośrednio na stolnice,następnie siekamy z margaryną dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i aromat waniliowy wszystko mieszkamy. W miseczce delikatnie mieszkamy żółta które wlewamy do ciasta. Całość szybko zagniatamy i odkładamy na godzinę do lodówki Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto które, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem nakłuwamy posupujemy bułką tartką wkładamy do nagrzanego piekarnika 200stopni na 10 minut.
Śliwki dokładnie myjemy kroimy na pół wyjmujemy pestkę. Na podpieczony spód kładziemy śliwki. Ciastko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stponi na 40-50 minut. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem

Prześlij komentarz