Crumble z pomidorkami pod chlebową parmezanowo kruszonką

 Czas spędzony w Siedlisko był wspaniały pełen wrażeń nowych smaków.Sezon na warzywa w pełni żal byłoby nie wykorzystać dobrodziejstw lata. A pomidorki o tej porze są wyjątkowe, pachnące słodkie i mega pyszne. A że w Siedlisku poznawaliśmy smaki lata w menu pojawiły się owoce i warzywa. Crumble z pomidorkami jest bardzo proste,szybkie,pachnące latem. Myślę ze możemy je podać jako przystawkę,idealne na kolację.



składniki 
  • 1 kg pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie sera feta 
  • 5-6 ząbków czosnku 
  • świeży tymianek i bazylia
  • oliwa z oliwek 
  • 100 g sera tartego parmezan


Wykonanie 
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Dodać pomidorki i przez minutę podpiekać ( nie dłużej by zapobiec popękaniu pomidorków.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, Pomidorki z oliwą i czosnkiem przełożyć do żaroodpornego naczynia.Fetę pokruszyć i rozsypać między pomidorki, dodać zioła . Całość jeszcze raz wymieszać, by składniki połączyły się równomiernie.
Z czerstwej bułki lub chleba wyciągnąć miąższ. Pokruszyć. Na patelni rozgrzać oliwę,wrzucić na nią okruszki i chwilę podpiekać.Zdjąć z ognia. Połączyć ze świeżo startym parmezanem i ułożyć na pomidorkach.
Wstawić do piekarnika i zapiekać od 20-25 minut,do momentu aż chlebowa kruszonka nabierze złotego koloru

Prześlij komentarz